Midcentury Kitchen Ideas and Designs

Sleek, modernised retro 70's open plan kitchen diner
Sleek, modernised retro 70's open plan kitchen diner
My Bespoke RoomMy Bespoke Room
It's sophisticated and stylish, with a sleek and contemporary feel that's perfect for entertaining. The clean lines and monochromatic colour palette enhance the minimalist vibe, while the carefully chosen details add just the right amount of glam.
Find the right local pro for your project
Find top design and renovation professionals on Houzz
Cornwall Holiday Home
Cornwall Holiday Home
Lomax & ChiLomax & Chi
Stunning Pluck Kitchen in soft green with marble worktops and feature lighting.
ENUGU
ENUGU
Wood Works BrightonWood Works Brighton
We were commissioned to design and build a new kitchen for this terraced side extension. The clients were quite specific about their style and ideas. After a few variations they fell in love with the floating island idea with fluted solid Utile. The Island top is 100% rubber and the main kitchen run work top is recycled resin and plastic. The cut out handles are replicas of an existing midcentury sideboard. MATERIALS – Sapele wood doors and slats / birch ply doors with Forbo / Krion work tops / Flute glass.
1950's House Refurb
1950's House Refurb
Born Designers LtdBorn Designers Ltd
Bespoke hand built kitchen with built in kitchen cabinet and free standing island with modern patterned floor tiles and blue linoleum on birch plywood
Ferndale: Mid-century four bedroom single story home
Ferndale: Mid-century four bedroom single story home
Muchmore DesignMuchmore Design
The primary material used for the kitchen is iroko, combined with plywood lined interior cabinetry. A four metre long skylight installed above the island casts natural light across the beautiful oiled iroko wood. Reeded glass, popular in the 1960´s, was also fitted into the sliding pantry doors. The central island and units were installed on matte black plinths providing a floating appearance above the floor.
The 1930s Extension
The 1930s Extension
YARD ArchitectsYARD Architects
The primary intent of the project was to bring the property up to a modern standard of living, with additional space at the rear to provide kitchen, dining and living space for a couple who would become a family over the course of the build, with the arrival of twins in a very Grand Designs manner. The project was relatively cost effective, and it was decided early on to draw upon the existing 1930’s design aesthetic of the existing house. A white painted render finish to the extension was combined with the curved corner which drew influence from the beautiful curved bay window at the front of the house. Green glazed ceramic tile details were a response to the painted tile window cills, each a different colour on the development of 6 houses located just outside the Wandsworth Common Conservation Area. The tiles came to define planting zones as part of the landscaping at the rear of the extension. Further up the house, a new softwood staircase with circular balusters lead to the new loft conversion, where the master bedroom and en-suite are located. The playful design aesthetic continues, with vintage inspired elements such as a T&G timber clad headboard ledge and the mid-century sideboard vanity unit that the clients sourced for the bathroom. Internally, the spaces were designed to incorporate a large self-contained study at the front of the house, which could be opened to the rest of the space with salvaged pocket doors. Interior designer Sarah Ashworth put together a 1930’s inspired colour scheme, which is at it’s boldest in this study space, with a golden yellow paint offsetting the clients vast collection of vintage furniture. A utility and downstairs loo are incorporated in the original small kitchen space, with a free flowing sequence of spaces for living opening up to the garden at the rear. A slot rooflight provides light for the kitchen set in the centre of the plan.
Rawlings Street
Rawlings Street
Anthro ArchitectureAnthro Architecture
View of the beautifully detailed timber clad kitchen, looking onto the dining area beyond. The timber finned wall, curves to help the flow of the space and conceals a guest bathroom along with additional storage space.
Modernist EnerPHit Plus
Modernist EnerPHit Plus
EcosphericEcospheric
Kitchen with lighting by MS Lighting Design

Midcentury Kitchen Ideas and Designs

1
Ireland
Tailor my experience with cookies

Houzz uses cookies and similar technologies to personalise my experience, serve me relevant content, and improve Houzz products and services. By clicking ‘Accept’ I agree to this, as further described in the Houzz Cookie Policy. I can reject non-essential cookies by clicking ‘Manage Preferences’.