Contemporary Patio Ideas and Designs

Outdoor kitchen in Oxshott, Surrey
Outdoor kitchen in Oxshott, Surrey
Grillo Outdoor KitchensGrillo Outdoor Kitchens
Teamwork makes the dream work, as they say. And what a dream; this is the acme of a Surrey suburban townhouse garden. The team behind the teamwork of this masterpiece in Oxshott, Surrey, are Raine Garden Design Ltd, Bushy Business Ltd, Hampshire Garden Lighting, and Forest Eyes Photography. Everywhere you look, some new artful detail demonstrating their collective expertise hits you. The beautiful and tasteful selection of materials. The very mature, regimented pleached beech hedge. The harmoniousness of the zoning; tidy yet so varied and interesting. The ancient olive, dating back to the reign of Victoria. The warmth and depth afforded by the layered lighting. The seamless extension of the Home from inside to out; because in this dream, the garden is Home as much as the house is.
Find the right local pro for your project
Find top design and renovation professionals on Houzz
Fulham Courtyard
Fulham Courtyard
Lucy Willcox Garden DesignLucy Willcox Garden Design
This Courtyard was transformed from being an Astro Turf box to a useable, versatile Outdoor Room!
Tongdean Road
Tongdean Road
Granit Architects + InteriorsGranit Architects + Interiors
Our client bought a Hacienda styled house in Hove, Sussex, which was unloved, and had a dilapidated pool and garden, as well as a tired interior. We provided a full architectural and interior design service through to completion of the project, developing the brief with the client, and managing a complex project and multiple team members including an M and E consultant, stuctural engineer, specialist pool and glazing suppliers and landscaping designers. We created a new basement under the house and garden, utilising the gradient of the site, to minimise excavation and impact on the house. It contains a new swimming pool, gym, living and entertainment areas, as well as storage and plant rooms. Accessed through a new helical staircase, the basement area draws light from 2 full height glazed walls opening onto a lower garden area. The glazing was a Skyframe system supplied by cantifix. We also inserted a long linear rooflight over the pool itself, which capture sunlight onto the water below. The existing house itself has been extended in a fashion sympathetic to the original look of the house. We have built out over the existing garage to create new living and bedroom accommodation, as well as a new ensuite. We have also inserted a new glazed cupola over the hallway and stairs, and remodelled the kitchen, with a curved glazed wall and a modern family kitchen. A striking new landscaping scheme by Alladio Sims has embeded the redeveloped house into its setting. It is themed around creating a journey around different zones of the upper and lower gardens, maximising opportunities of the site, views of the sea and using a mix of hard and soft landscaping. A new minimal car port and bike storage keep cars away from the front elevation of the house. Having obtained planning permission for the works in 2019 via Brighton and Hove council, for a new basement and remodelling of the the house, the works were carrried out and completed in 2021 by Woodmans, a contractor we have partnered with on many occasions.
Glass Box Extension, London N8
Glass Box Extension, London N8
Haines Phillips ArchitectsHaines Phillips Architects
This project consisted of a contemporary glass box extension to the rear of a mid terrace house in Crouch End, north London. The existing ground floor contained a rather dark and cramped kitchen and breakfast room closet wing. Our design solution to improve this space and the connection between the house and garden was to add a rear extension to allow for a larger, more usable kitchen and a light filled sitting area opening out in to the garden through a full height structural glass box. The extension connects to the brick walls of the existing building with zinc clad roof and walls which include a hidden utility room cupboard projecting out in to the side passage of the garden. The structural glass box projects out from this and finishes above the zinc clad roof and secret gutter in order to allow light to penetrate deep in to the house. A new patio including raised planters has been added to the garden. This area is finished in the same floor tiles as the new rear sitting area and kitchen in order to create a seamless connection between the garden and house. Our design included detailed design and specification of the extension and new kitchen, finishes and lighting scheme and full project management and contract administration.

Contemporary Patio Ideas and Designs

1
Ireland
Tailor my experience with cookies

Houzz uses cookies and similar technologies to personalise my experience, serve me relevant content, and improve Houzz products and services. By clicking ‘Accept’ I agree to this, as further described in the Houzz Cookie Policy. I can reject non-essential cookies by clicking ‘Manage Preferences’.