Midcentury Patio Ideas and Designs

Quince Reverse Shed Eichler
Quince Reverse Shed Eichler
Guy Ayers, ArchitectGuy Ayers, Architect
Reverse Shed Eichler This project is part tear-down, part remodel. The original L-shaped plan allowed the living/ dining/ kitchen wing to be completely re-built while retaining the shell of the bedroom wing virtually intact. The rebuilt entertainment wing was enlarged 50% and covered with a low-slope reverse-shed roof sloping from eleven to thirteen feet. The shed roof floats on a continuous glass clerestory with eight foot transom. Cantilevered steel frames support wood roof beams with eaves of up to ten feet. An interior glass clerestory separates the kitchen and livingroom for sound control. A wall-to-wall skylight illuminates the north wall of the kitchen/family room. New additions at the back of the house add several “sliding” wall planes, where interior walls continue past full-height windows to the exterior, complimenting the typical Eichler indoor-outdoor ceiling and floor planes. The existing bedroom wing has been re-configured on the interior, changing three small bedrooms into two larger ones, and adding a guest suite in part of the original garage. A previous den addition provided the perfect spot for a large master ensuite bath and walk-in closet. Natural materials predominate, with fir ceilings, limestone veneer fireplace walls, anigre veneer cabinets, fir sliding windows and interior doors, bamboo floors, and concrete patios and walks. Landscape design by Bernard Trainor: www.bernardtrainor.com (see “Concrete Jungle” in April 2014 edition of Dwell magazine). Microsoft Media Center installation of the Year, 2008: www.cybermanor.com/ultimate_install.html (automated shades, radiant heating system, and lights, as well as security & sound).
Best of Houzz 2024: The results are in!
Louvered Pergolas & Motorized Screens
Louvered Pergolas & Motorized Screens
Fireplace Stone & PatioFireplace Stone & Patio
Our adjustable louvered pergolas can help you make the most out of your space. Worried about the rain? Simply pivot the louvers into the closed position so you can continue to lounge outside.
Mid-Century Modern
Mid-Century Modern
Amy Martin Landscape DesignAmy Martin Landscape Design
Created a multi-level outdoor living space to match the mid-century modern style of the home with upper deck and lower patio. Porcelain pavers create a clean pattern to offset the modern furniture, which is neutral in color and simple in shape to balance with the bold-colored accents.
Find the right local pro for your project
Find top design and renovation professionals on Houzz
Perry Street Rancher
Perry Street Rancher
Pacific Garden DesignPacific Garden Design
After moving into a mid-century ranch home on Spokane's South Hill, these homeowners gave the tired landscape a dramatic makeover. The aging asphalt driveway was replaced by precast concrete pavers that coordinate with a new walkway of sandwashed concrete pads. A pared-down front lawn reduces the overall water use of the landscape, while sculptural boulders add character. A small flagstone patio creates a spot to enjoy the outdoors in the courtyard-like area between the house and the towering ponderosa pines. The backyard received a similar update, with a new garden area, water feature, and paver patio anchoring the updated space.
Truly Open Eichler House
Truly Open Eichler House
Klopf ArchitectureKlopf Architecture
Klopf Architecture, Arterra Landscape Architects, and Flegels Construction updated a classic Eichler open, indoor-outdoor home. Expanding on the original walls of glass and connection to nature that is common in mid-century modern homes. The completely openable walls allow the homeowners to truly open up the living space of the house, transforming it into an open air pavilion, extending the living area outdoors to the private side yards, and taking maximum advantage of indoor-outdoor living opportunities. Taking the concept of borrowed landscape from traditional Japanese architecture, the fountain, concrete bench wall, and natural landscaping bound the indoor-outdoor space. The Truly Open Eichler is a remodeled single-family house in Palo Alto. This 1,712 square foot, 3 bedroom, 2.5 bathroom is located in the heart of the Silicon Valley. Klopf Architecture Project Team: John Klopf, AIA, Geoff Campen, and Angela Todorova Landscape Architect: Arterra Landscape Architects Structural Engineer: Brian Dotson Consulting Engineers Contractor: Flegels Construction Photography ©2014 Mariko Reed Location: Palo Alto, CA Year completed: 2014
Truly Open Eichler House
Truly Open Eichler House
Klopf ArchitectureKlopf Architecture
Klopf Architecture, Arterra Landscape Architects, and Flegels Construction updated a classic Eichler open, indoor-outdoor home. Expanding on the original walls of glass and connection to nature that is common in mid-century modern homes. The completely openable walls allow the homeowners to truly open up the living space of the house, transforming it into an open air pavilion, extending the living area outdoors to the private side yards, and taking maximum advantage of indoor-outdoor living opportunities. Taking the concept of borrowed landscape from traditional Japanese architecture, the fountain, concrete bench wall, and natural landscaping bound the indoor-outdoor space. The Truly Open Eichler is a remodeled single-family house in Palo Alto. This 1,712 square foot, 3 bedroom, 2.5 bathroom is located in the heart of the Silicon Valley. Klopf Architecture Project Team: John Klopf, AIA, Geoff Campen, and Angela Todorova Landscape Architect: Arterra Landscape Architects Structural Engineer: Brian Dotson Consulting Engineers Contractor: Flegels Construction Photography ©2014 Mariko Reed Location: Palo Alto, CA Year completed: 2014

Midcentury Patio Ideas and Designs

Thunderbird 8
Thunderbird 8
Jill Lewis ArchitectureJill Lewis Architecture
The goal for this mid-century home was to exploit the best features of the property, taking advantage of views, the dramatic light, the potential for an incredible indoor-outdoor experience and the mid-century bones of the house. When we first visited the property, I was struck by the potential for a beautiful mountain view that was currently cut off by a low ceiling height in the main living area. Raising the roof of the main living area became the largest gesture in our scope of work. The former chopped-up side entry and tiny kitchen were combined to make a long, generous kitchen and built-in banquette. The original rhombus-shaped pool was kept, restored and lined with Ann Sacks tiles. In the center of the action, we conceived a large floating desk surface suspended from a black metal screen to define the space and allow filtered light and views to pass between. The clients were drawn to clean lines, pared-down details and highly disciplined palettes of white, grey and matte black. We generally opted for deep, muted colors balanced with crisp white, adding textures to create patterns with the shifting daylight throughout the house. This soothing collection of finishes playing with light and shadow would achieve a peaceful and elegant home that would stand the test of time and honor the landscape of the surrounding area. ​ Photography: Douglas Friedman
1
Ireland
Tailor my experience with cookies

Houzz uses cookies and similar technologies to personalise my experience, serve me relevant content, and improve Houzz products and services. By clicking ‘Accept’ I agree to this, as further described in the Houzz Cookie Policy. I can reject non-essential cookies by clicking ‘Manage Preferences’.