Brown Kitchen Ideas and Designs

Aylesbury - A Classic Shaker Kitchen in a Victorian House
Aylesbury - A Classic Shaker Kitchen in a Victorian House
Simon Taylor FurnitureSimon Taylor Furniture
Simon Taylor Furniture was commissioned to undertake the full refurbishment of an existing kitchen space in a Victorian railway cottage in a small village, near Aylesbury. The clients were seeking a light, bright traditional Shaker kitchen that would include plenty of storage and seating for two people. In addition to removing the old kitchen, they also laid a new floor using 60 x60cm floor tiles in Lakestone Ivory Matt by Minoli, prior to installing the new kitchen. All cabinetry was handmade at the Simon Taylor Furniture cabinet workshop in Bierton, near Aylesbury, and it was handpainted in Skimming Stone by Farrow & Ball. The Shaker design includes cot bead frames with Ovolo bead moulding on the inner edge of each door, with tongue and groove panelling in the peninsula recess and as end panels to add contrast. Above the tall cabinetry and overhead cupboards is the Simon Taylor Furniture classic cornice to the ceiling. All internal carcases and dovetail drawer boxes are made of oak, with open shelving in oak as an accent detail. The white window pelmets feature the same Ovolo design with LED lighting at the base, and were also handmade at the workshop. The worktops and upstands, featured throughout the kitchen, are made from 20mm thick quartz with a double pencil edge in Vicenza by CRL Stone. The working kitchen area was designed in an L-shape with a wet run beneath the main feature window and the cooking run against an internal wall. The wet run includes base cabinets for bins and utility items in addition to a 60cm integrated dishwasher by Siemens with deep drawers to one side. At the centre is a farmhouse sink by Villeroy & Boch with a dual lever mixer tap by Perrin & Rowe. The overhead cabinetry for the cooking run includes three storage cupboards and a housing for a 45cm built-in Microwave by Siemens. The base cabinetry beneath includes two sets of soft-opening cutlery and storage drawers on either side of a Britannia range cooker that the clients already owned. Above the glass splashback is a concealed canopy hood, also by Siemens. Intersecting the 16sq. metre space is a stylish curved peninsula with a tongue and grooved recess beneath the worktop that has space for two counter stools, a feature that was integral to the initial brief. At the curved end of the peninsula is a double-door crockery cabinet and on the wall above it are open shelves in oak, inset with LED downlights, next to a tall white radiator by Zehnder. To the left of the peninsula is an integrated French Door fridge freezer by Fisher & Paykel on either side of two tall shallow cabinets, which are installed into a former doorway to a utility room, which now has a new doorway next to it. The cabinetry door fronts feature a broken façade to add further detail to this Shaker kitchen. Directly opposite the fridge freezer, the corner space next to doors that lead to the formal dining room now has a tall pantry larder with oak internal shelving and spice racks inside the double doors. All cup handles and ball knobs are by Hafele.
1950's House Refurb
1950's House Refurb
Born Designers LtdBorn Designers Ltd
Bespoke hand built kitchen with built in kitchen cabinet and free standing island with modern patterned floor tiles and blue linoleum on birch plywood
Pergola House
Pergola House
Benjamin WilkesBenjamin Wilkes
Pergola House is a timber framed single-storey extension to a Victorian family home in the Lee Manor Conservation Area featuring a rich and colourful interior palette.
Luxury Bespoke Country Kitchen - Buckinghamshire
Luxury Bespoke Country Kitchen - Buckinghamshire
LangstaffLangstaff
Luxury bespoke country kitchen in Buckinghamshire. By Langstaff-Ellis.
Barnsbury - PRIVATE RESIDENCE
Barnsbury - PRIVATE RESIDENCE
XAMI Architecture & DesignXAMI Architecture & Design
The Interior & Architectural designers carried out a comprehensive renovation and extension of the Queen Anne style terraced house, in the Calabria conservation area, Highbury. North London, adding a rear ground floor extension. By introducing the rear extension the designers enhanced the dining and kitchen area which previously was undersized for the size of property.
Bedminster Plywood Kitchen
Bedminster Plywood Kitchen
Sustainable KitchensSustainable Kitchens
Bespoke birch plywood kitchen handmade by Sustainable Kitchens as part of a kitchen extension renovation in Bristol. Island includes a downdraft bora extractor with a terrazzo durat worktop. Wall run includes a corian worktop and splashback, a fisher and paykel dishdrawer and a stainless steel lined breakfast cabinet

Brown Kitchen Ideas and Designs

1
Ireland
Tailor my experience with cookies

Houzz uses cookies and similar technologies to personalise my experience, serve me relevant content, and improve Houzz products and services. By clicking ‘Accept’ I agree to this, as further described in the Houzz Cookie Policy. I can reject non-essential cookies by clicking ‘Manage Preferences’.