Botany House

This freestanding brick house had no real useable living spaces for a young family, with no connection to a vast north facing rear yard.

The solution was simple – to separate the ‘old from the new’ – by reinstating the original 1930’s roof line, demolishing the ‘60’s lean-to rear addition, and adding a contemporary open plan pavilion on the same level as the deck and rear yard.

Recycled face bricks, Western Red Cedar and Colorbond roofing make up the restrained palette that blend with the existing house and the large trees found in the rear yard. The pavilion is surrounded by clerestory fixed glazing allowing filtered sunlight through the trees, as well as further enhancing the feeling of bringing the garden ‘into’ the internal living space.

Rainwater is harvested into an above ground tank for reuse for toilet flushing, the washing machine and watering the garden.

The cedar batten screen and hardwood pergola off the rear addition, create a secondary outdoor living space providing privacy from the adjoining neighbours. Large eave overhangs block the high summer sun, while allowing the lower winter sun to penetrate deep into the addition.
Photography by Sarah Braden

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzz users are commenting on:

webuser_994587183
Ben Marcangelo added this to external - windows4 January 2021

Windows above door with shade on terrace

alisongarrod
Alison Galwey added this to Janari Place20 November 2020

The ceiling height; wood finishes, openness to the outside. Like slatted windows (forgot name) but not sure about practicality for Cba

Photos in Botany House

Ireland
Tailor my experience using cookies

By continuing to browse this site or use this app, I agree the Houzz group may use cookies and similar technologies to improve its products and services, serve me relevant content and to personalise my experience. Learn more.