1. Dining Room
  2. Traditional

Traditional Dining Room Ideas and Designs

Cole Valley Dining Room
Cole Valley Dining Room
Kirley+ Architecture
A sunlight-filled dining room with a mid-century modern touch.
Tamoshanter
Tamoshanter
Thyme & Place Design LLC
The existing kitchen was in a word, "stuck" between the family room, mudroom and the rest of the house. The client has renovated most of the home but did not know what to do with the kitchen. The space was visually cut off from the family room, had underwhelming storage capabilities, and could not accommodate family gatherings at the table. Access to the recently redesigned backyard was down a step and through the mud room. We began by relocating the access to the yard into the kitchen with a French door. The remaining space was converted into a walk-in pantry accessible from the kitchen. Next, we opened a window to the family room, so the children were visible from the kitchen side. The old peninsula plan was replaced with a beautiful blue painted island with seating for 4. The outdated appliances received a major upgrade with Sub Zero Wolf cooking and food preservation products. The visual beauty of the vaulted ceiling is enhanced by long pendants and oversized crown molding. A hard-working wood tile floor grounds the blue and white colorway. The colors are repeated in a lovely blue and white screened marble tile. White porcelain subway tiles frame the feature. The biggest and possibly the most appreciated change to the space was when we opened the wall from the kitchen into the dining room to connect the disjointed spaces. Now the family has experienced a new appreciation for their home. Rooms which were previously storage areas and now integrated into the family lifestyle. The open space is so conducive to entertaining visitors frequently just "drop in”. In the dining area, we designed custom cabinets complete with a window seat, the perfect spot for additional diners or a perch for the family cat. The tall cabinets store all the china and crystal once stored in a back closet. Now it is always ready to be used. The last repurposed space is now home to a refreshment center. Cocktails and coffee are easily stored and served convenient to the kitchen but out of the main cooking area. How do they feel about their new space? It has changed the way they live and use their home. The remodel has created a new environment to live, work and play at home. They could not be happier.
The McGinty’s Home Design
The McGinty’s Home Design
Tranquil Designs LLC
This is the dining room, I wanted this room to make a statement. The paneling design on the wall was already white, so I decided to paint the walls needlepoint navy. I dressed the window with a white custom drapery and bronze drapery rod. I used a live edge table with white dining chairs. The rug was my inspirational piece for this room, it just brought everything together. The one piece that the customer had to have was cotton, so I accessorized the table with a vase with cotton and brought in a blue table runner and some white dishes.
Palmetto Bluff - Private Residence
Palmetto Bluff - Private Residence
Linda McDougald Design | Postcard from Paris Home
This lovely home sits in one of the most pristine and preserved places in the country - Palmetto Bluff, in Bluffton, SC. The natural beauty and richness of this area create an exceptional place to call home or to visit. The house lies along the river and fits in perfectly with its surroundings. 4,000 square feet - four bedrooms, four and one-half baths All photos taken by Rachael Boling Photography
Westport Modern Farmhouse
Westport Modern Farmhouse
Chango & Co.
Interior Design, Custom Furniture Design, & Art Curation by Chango & Co. Photography by Raquel Langworthy See the project in Architectural Digest
Norwood Cottage Design
Norwood Cottage Design
Edgewater Design Group
Our clients were relocating from the upper peninsula to the lower peninsula and wanted to design a retirement home on their Lake Michigan property. The topography of their lot allowed for a walk out basement which is practically unheard of with how close they are to the water. Their view is fantastic, and the goal was of course to take advantage of the view from all three levels. The positioning of the windows on the main and upper levels is such that you feel as if you are on a boat, water as far as the eye can see. They were striving for a Hamptons / Coastal, casual, architectural style. The finished product is just over 6,200 square feet and includes 2 master suites, 2 guest bedrooms, 5 bathrooms, sunroom, home bar, home gym, dedicated seasonal gear / equipment storage, table tennis game room, sauna, and bonus room above the attached garage. All the exterior finishes are low maintenance, vinyl, and composite materials to withstand the blowing sands from the Lake Michigan shoreline.
1
Ireland
Tailor my experience with cookies

Houzz uses cookies and similar technologies to personalise my experience, serve me relevant content, and improve Houzz products and services. By clicking ‘Accept’ I agree to this, as further described in the Houzz Cookie Policy. I can reject non-essential cookies by clicking ‘Manage Preferences’.