Houzz Logo Print

Modern Staircase Ideas and Designs

Sailor's Retreat in Newport
Sailor's Retreat in Newport
Amanda Martocchio ArchitectureAmanda Martocchio Architecture
When a world class sailing champion approached us to design a Newport home for his family, with lodging for his sailing crew, we set out to create a clean, light-filled modern home that would integrate with the natural surroundings of the waterfront property, and respect the character of the historic district. Our approach was to make the marine landscape an integral feature throughout the home. One hundred eighty degree views of the ocean from the top floors are the result of the pinwheel massing. The home is designed as an extension of the curvilinear approach to the property through the woods and reflects the gentle undulating waterline of the adjacent saltwater marsh. Floodplain regulations dictated that the primary occupied spaces be located significantly above grade; accordingly, we designed the first and second floors on a stone “plinth” above a walk-out basement with ample storage for sailing equipment. The curved stone base slopes to grade and houses the shallow entry stair, while the same stone clads the interior’s vertical core to the roof, along which the wood, glass and stainless steel stair ascends to the upper level. One critical programmatic requirement was enough sleeping space for the sailing crew, and informal party spaces for the end of race-day gatherings. The private master suite is situated on one side of the public central volume, giving the homeowners views of approaching visitors. A “bedroom bar,” designed to accommodate a full house of guests, emerges from the other side of the central volume, and serves as a backdrop for the infinity pool and the cove beyond. Also essential to the design process was ecological sensitivity and stewardship. The wetlands of the adjacent saltwater marsh were designed to be restored; an extensive geo-thermal heating and cooling system was implemented; low carbon footprint materials and permeable surfaces were used where possible. Native and non-invasive plant species were utilized in the landscape. The abundance of windows and glass railings maximize views of the landscape, and, in deference to the adjacent bird sanctuary, bird-friendly glazing was used throughout. Photo: Michael Moran/OTTO Photography
Modern Hilltop Residence
Modern Hilltop Residence
OSCAR E. FLORES DESIGN STUDIO, LLCOSCAR E. FLORES DESIGN STUDIO, LLC
design by oscar e flores design studio builder mike hollaway homes
Zuri (Brazillia) Deck Extension with Timbertech Rails, Post & Beam Wraps & Light
Zuri (Brazillia) Deck Extension with Timbertech Rails, Post & Beam Wraps & Light
First State Building DesignFirst State Building Design
We expanded an existing deck with new stairs, railing, decking, deck board design, lighting, complete with all post and beam wraps. All decking you see is Zuri decking with Timbertech Rail Systems. We installed riser lights up the stairs with post caps on top of all posts.
Umbau Kinderzimmer, Raumspartreppe
Umbau Kinderzimmer, Raumspartreppe
UserUser
Raumspartreppe auf vorhandene IKEA-Regale mit Edelstahlgeländer
urban green
urban green
SALA ArchitectsSALA Architects
This LEED for Homes, 2,250-square-foot, three-bedroom house with detached garage is nestled into an 42-foot by 128-foot infill lot in the Linden Hills neighborhood. It features an eclectic blend of traditional and contemporary elements that weave it into the existing neighborhood fabric while at the same time addressing the client’s desire for a more modern plan and sustainable living. troy thies
Glazed staircases
Glazed staircases
RhocoRhoco
Walnut treads and handrails, structural glass, Rhoco apron linings. Secret fixings!
Modern Stair remodel and wainscot
Modern Stair remodel and wainscot
Adventures In Wood, Ltd.Adventures In Wood, Ltd.
After photo of our modern white oak stair remodel and painted wall wainscot paneling.
Modern Composite Deck - Chamblee
Modern Composite Deck - Chamblee
Innovative Construction Inc.Innovative Construction Inc.
Our clients wanted a new deck footprint with a relocation of the steps down into their back yard. The increase in the square footage allows for a more comfortable entertaining area. This composite deck material is also low maintenance which was a must-have for our clients.
French Modern Spec Home-Stairs
French Modern Spec Home-Stairs
Studio ShelterStudio Shelter
French modern home featuring custom balusters with a wood tread and metal riser

Modern Staircase Ideas and Designs

1
Ireland
Tailor my experience with cookies

Houzz uses cookies and similar technologies to personalise my experience, serve me relevant content, and improve Houzz products and services. By clicking ‘Accept’ I agree to this, as further described in the Houzz Cookie Policy. I can reject non-essential cookies by clicking ‘Manage Preferences’.