Houzz Logo Print
  1. Living
  2. Living Room
  3. TV: Built-in Media Unit

Modern Living Room with a Built-in Media Unit Ideas and Designs

Upper West Side Combo
Upper West Side Combo
StudioLAB
The owners of this prewar apartment on the Upper West Side of Manhattan wanted to combine two dark and tightly configured units into a single unified space. StudioLAB was challenged with the task of converting the existing arrangement into a large open three bedroom residence. The previous configuration of bedrooms along the Southern window wall resulted in very little sunlight reaching the public spaces. Breaking the norm of the traditional building layout, the bedrooms were moved to the West wall of the combined unit, while the existing internally held Living Room and Kitchen were moved towards the large South facing windows, resulting in a flood of natural sunlight. Wide-plank grey-washed walnut flooring was applied throughout the apartment to maximize light infiltration. A concrete office cube was designed with the supplementary space which features walnut flooring wrapping up the walls and ceiling. Two large sliding Starphire acid-etched glass doors close the space off to create privacy when screening a movie. High gloss white lacquer millwork built throughout the apartment allows for ample storage. LED Cove lighting was utilized throughout the main living areas to provide a bright wash of indirect illumination and to separate programmatic spaces visually without the use of physical light consuming partitions. Custom floor to ceiling Ash wood veneered doors accentuate the height of doorways and blur room thresholds. The master suite features a walk-in-closet, a large bathroom with radiant heated floors and a custom steam shower. An integrated Vantage Smart Home System was installed to control the AV, HVAC, lighting and solar shades using iPads.
Cloud Residence
Cloud Residence
Ana Williamson Architect
David Wakely Photography While we appreciate your love for our work, and interest in our projects, we are unable to answer every question about details in our photos. Please send us a private message if you are interested in our architectural services on your next project.
Minimalist Condo
Minimalist Condo
Serious Audio Video
This award winning minimalist condo hides the entertainment system when it's not in use. The big screen smart TV, invisible surround sound & equipment rack are out of site/out of mind. A Future Automation lift moves the art at the push of a button, revealing cinema quality sound & picture. The custom built wall unit hides all the of the necessary equipment and storage space behind the fireplace and smart TV. See more & take a video tour : http://www.seriousaudiovideo.com/portfolios/minimalist-smart-condo-hoboken-nj-urc-total-control/ Photos by Anthony Torsiello
Recent Projects
Recent Projects
Hiframe
Hiframe custom installation on concrete slab - TV ON
Modern Entertainment Unit
Modern Entertainment Unit
Florida Designer Cabinetry
Custom Contemporary Cabinetry Dimmable Warm White LED Lights Magnolia/Guyana Color Combo
SoHo Loft Living Room
SoHo Loft Living Room
GDG Designworks
GDG Designworks gut renovated this New York City SoHo loft.
Living Room Entertainment Center - White Plains, NY
Living Room Entertainment Center - White Plains, NY
transFORM Home
This custom living room unit and media center was designed to provide all that a Manhattan family needs for entertaining lots of guests or to just kick back, relax and watch some TV. The wall unit also shows off some of our favorite new material finishes with a combination of wood veneer, matte glass, and high gloss. Color played a big role in the design of this entertainment center. It contrasts a radiant high gloss orange with a warm Smoked Walnut wood grain for a balanced and modern look. The orange high gloss adds an artistic accent to the unit, while keeping the design free from chaotic lines and color schemes. Our no-handle design is made possible by a brushed aluminum J-channel that provides a clean look and makes the drawers easy to access. Flat style doors and drawer fronts also contribute to the smooth and modern European look of the media center. Our space saving entertainment system also delivers an abundant amount of floor to ceiling storage, both open and in drawers. There is ample room to store and display books, sculptures and home decor. Bottom cabinets are a suitable place to conceal and store media equipment. 1.5 inch thick floating shelves above the television and the box shelves alongside, featured in Midnight Ash, provide definition to the design and balance the high intensity orange elements. Top shelves provide space to arrange fragile keepsakes while bottom shelves can be used to display your favorite reads. Opposite the open shelving is a matte black glass fronted cabinet to house your favorite drinks and glassware for quick entertaining. The black satin glass is defined by an aluminum door frame. Clear glass shelves are found within the glass door cabinet and provide a useful place for storing dry bar essentials like rocks glasses and your preferred liquor selection. The cabinet includes vertical profile LED strip lights on both side panels that illuminate when the door is opened. The lighting shines through the shelves and sparkles off the glassware, silver ice bucket and colorful drinks you might keep there. The unit contains a sliding door that alternately hides a flat screen television and reveals a shelf. This feature paired with our wire management system helps keep your wall unit and your living area looking neat and tidy. The hidden hardware adds a unique function to this design without drawing the eye. Short arm flap stays and drop-down flap hinges allow for the soft, almost automatic opening of the long panel faces that conceal the drawers behind. The drawers are easy to access and provide the storage of multiple drawers without cluttering the look of the media center. This design is completed with integrated LED lighting. Behind the floating backing panel, adjustable LED lighting enhances the spacious look of the unit and provide mood lights for the living room. The shelves are equipped with recessed LED lights that make the orange high gloss color pop and showcase your displayed possessions. The floating shelves are equipped with horizontal profile LED strip lights to give the whole unit a warm glow. Our lighting systems offer features such as touch switches and dimmers, which add light, comfort and convenience to your living space. Tell us what you want in your living room media center.
Modern Country Club, Los Altos
Modern Country Club, Los Altos
AK Design
Living room - large modern formal and open concept white oak wood floor, Porcelanosa fireplace tiles, gray walls, chrome pendants, and indoor-outdoor folding doors in Los Altos.
Garage Conversion to Living Room with Media Wall and Feature Lighting
Garage Conversion to Living Room with Media Wall and Feature Lighting
UK PRO-BUILD LTD
New anthracite, acoustic windows; oak skirting boards; feature coppice lighting; feature media wall with mood lighting; gas fire fitted complete with flue and fireproof plaster board and plaster. The client didnt want to feel like this space was ever a garage so we added all high end fixtures to make this happen. Now its a cosy, modern entertaining space.
Lakehouse
Lakehouse
Kelly Martin Architecture
The heart of the home consists of the living room and the family room, separated by a large two sided fire place. This created the sense of 'rooms' in a largely open part of the house. The finishes are modern while the furniture is soft and comfortable.
Lachlan Signature | Modin Rigid LVP Customer Space | Ashburn, VA
Lachlan Signature | Modin Rigid LVP Customer Space | Ashburn, VA
Flooret
Influenced by classic Nordic design. Surprisingly flexible with furnishings. Amplify by continuing the clean modern aesthetic, or punctuate with statement pieces. The Modin Rigid luxury vinyl plank flooring collection is the new standard in resilient flooring. Modin Rigid offers true embossed-in-register texture, creating a surface that is convincing to the eye and to the touch; a low sheen level to ensure a natural look that wears well over time; four-sided enhanced bevels to more accurately emulate the look of real wood floors; wider and longer waterproof planks; an industry-leading wear layer; and a pre-attached underlayment.
Living Room
Living Room
ODS Architecture
The family room is designed for entertainment with views of the other wing of the house, the main entry and game room, and the oak trees with valley, mountains beyond. The existing fireplace was remodeled with Sapele random plank design above and lava stone lower cladding. The fireplace is an Ortal three-sided gas unit. Philip Liang Photography
Staffordshire Case Study
Staffordshire Case Study
The Interior Design Practice
The owners of this residential property were looking to modernise and declutter a tired interior. We undertook a complete transformation of this living space providing them with a beautiful contemporary environment within which to relax and unwind. Using a natural and calming colour scheme we created a light filled space with accents of bright colours for added character. A focus of our brief for this project was the creation of much needed storage. We designed and had made unique wall-to-wall, sleek units that were designed to fit the space and house an array of media, objects and articles. The unit also incorporated specialist glazing allowing uninterrupted AV signals to all media without any unsightly electronic equipment having to be on view. The room also featured a high end, integrated surround sound and mood lighting system. This project involved structural amendments with a false chimney breast being built and existing dividing wall with double doors being removed to provide a better structure and flow to the living and dining areas. Bespoke furniture in the form of made to measure sofas and further bespoke cabinetry to compliment the focal wall-to-wall units added to this sophisticated but warm and welcoming interior.
Waite Residence
Waite Residence
AoDK Inc.
A couple wanted a weekend retreat without spending a majority of their getaway in an automobile. Therefore, a lot was purchased along the Rocky River with the vision of creating a nearby escape less than five miles away from their home. This 1,300 sf 24’ x 24’ dwelling is divided into a four square quadrant with the goal to create a variety of interior and exterior experiences while maintaining a rather small footprint. Typically, when going on a weekend retreat one has the drive time to decompress. However, without this, the goal was to create a procession from the car to the house to signify such change of context. This concept was achieved through the use of a wood slatted screen wall which must be passed through. After winding around a collection of poured concrete steps and walls one comes to a wood plank bridge and crosses over a Japanese garden leaving all the stresses of the daily world behind. The house is structured around a nine column steel frame grid, which reinforces the impression one gets of the four quadrants. The two rear quadrants intentionally house enclosed program space but once passed through, the floor plan completely opens to long views down to the mouth of the river into Lake Erie. On the second floor the four square grid is stacked with one quadrant removed for the two story living area on the first floor to capture heightened views down the river. In a move to create complete separation there is a one quadrant roof top office with surrounding roof top garden space. The rooftop office is accessed through a unique approach by exiting onto a steel grated staircase which wraps up the exterior facade of the house. This experience provides an additional retreat within their weekend getaway, and serves as the apex of the house where one can completely enjoy the views of Lake Erie disappearing over the horizon. Visually the house extends into the riverside site, but the four quadrant axis also physically extends creating a series of experiences out on the property. The Northeast kitchen quadrant extends out to become an exterior kitchen & dining space. The two-story Northwest living room quadrant extends out to a series of wrap around steps and lounge seating. A fire pit sits in this quadrant as well farther out in the lawn. A fruit and vegetable garden sits out in the Southwest quadrant in near proximity to the shed, and the entry sequence is contained within the Southeast quadrant extension. Internally and externally the whole house is organized in a simple and concise way and achieves the ultimate goal of creating many different experiences within a rationally sized footprint. Photo: Sergiu Stoian

Modern Living Room with a Built-in Media Unit Ideas and Designs

1
Ireland
Tailor my experience with cookies

Houzz uses cookies and similar technologies to personalise my experience, serve me relevant content, and improve Houzz products and services. By clicking ‘Accept’ I agree to this, as further described in the Houzz Cookie Policy. I can reject non-essential cookies by clicking ‘Manage Preferences’.