1. Exterior

Midcentury Exterior Ideas and Designs

Mid Century Modern Property
Mid Century Modern Property
Peninsula Building Materials
Ammirato Construction's use of K2's Pacific Ashlar thin veneer, is beautifully displayed on many of the walls of this property.
Modern Porch
Modern Porch
place architecture:design
The shape of the angled porch-roof, sets the tone for a truly modern entryway. This protective covering makes a dramatic statement, as it hovers over the front door. The blue-stone terrace conveys even more interest, as it gradually moves upward, morphing into steps, until it reaches the porch. Porch Detail The multicolored tan stone, used for the risers and retaining walls, is proportionally carried around the base of the house. Horizontal sustainable-fiber cement board replaces the original vertical wood siding, and widens the appearance of the facade. The color scheme — blue-grey siding, cherry-wood door and roof underside, and varied shades of tan and blue stone — is complimented by the crisp-contrasting black accents of the thin-round metal columns, railing, window sashes, and the roof fascia board and gutters. This project is a stunning example of an exterior, that is both asymmetrical and symmetrical. Prior to the renovation, the house had a bland 1970s exterior. Now, it is interesting, unique, and inviting. Photography Credit: Tom Holdsworth Photography Contractor: Owings Brothers Contracting
Holloway | Mid-Century Modern Farmhouse
Holloway | Mid-Century Modern Farmhouse
Vision Interiors
The Holloway blends the recent revival of mid-century aesthetics with the timelessness of a country farmhouse. Each façade features playfully arranged windows tucked under steeply pitched gables. Natural wood lapped siding emphasizes this homes more modern elements, while classic white board & batten covers the core of this house. A rustic stone water table wraps around the base and contours down into the rear view-out terrace. Inside, a wide hallway connects the foyer to the den and living spaces through smooth case-less openings. Featuring a grey stone fireplace, tall windows, and vaulted wood ceiling, the living room bridges between the kitchen and den. The kitchen picks up some mid-century through the use of flat-faced upper and lower cabinets with chrome pulls. Richly toned wood chairs and table cap off the dining room, which is surrounded by windows on three sides. The grand staircase, to the left, is viewable from the outside through a set of giant casement windows on the upper landing. A spacious master suite is situated off of this upper landing. Featuring separate closets, a tiled bath with tub and shower, this suite has a perfect view out to the rear yard through the bedroom's rear windows. All the way upstairs, and to the right of the staircase, is four separate bedrooms. Downstairs, under the master suite, is a gymnasium. This gymnasium is connected to the outdoors through an overhead door and is perfect for athletic activities or storing a boat during cold months. The lower level also features a living room with a view out windows and a private guest suite. Architect: Visbeen Architects Photographer: Ashley Avila Photography Builder: AVB Inc.
Multi-Gate Iron Fence in Sherman Oaks
Multi-Gate Iron Fence in Sherman Oaks
Iron Doors Depot
2 Gates, 3 Panels, all custom, for an apartment complex in Sherman Oaks.
Los Altos New Residence
Los Altos New Residence
Klopf Architecture
Klopf Architecture and Outer space Landscape Architects designed a new warm, modern, open, indoor-outdoor home in Los Altos, California. Inspired by mid-century modern homes but looking for something completely new and custom, the owners, a couple with two children, bought an older ranch style home with the intention of replacing it. Created on a grid, the house is designed to be at rest with differentiated spaces for activities; living, playing, cooking, dining and a piano space. The low-sloping gable roof over the great room brings a grand feeling to the space. The clerestory windows at the high sloping roof make the grand space light and airy. Upon entering the house, an open atrium entry in the middle of the house provides light and nature to the great room. The Heath tile wall at the back of the atrium blocks direct view of the rear yard from the entry door for privacy. The bedrooms, bathrooms, play room and the sitting room are under flat wing-like roofs that balance on either side of the low sloping gable roof of the main space. Large sliding glass panels and pocketing glass doors foster openness to the front and back yards. In the front there is a fenced-in play space connected to the play room, creating an indoor-outdoor play space that could change in use over the years. The play room can also be closed off from the great room with a large pocketing door. In the rear, everything opens up to a deck overlooking a pool where the family can come together outdoors. Wood siding travels from exterior to interior, accentuating the indoor-outdoor nature of the house. Where the exterior siding doesn’t come inside, a palette of white oak floors, white walls, walnut cabinetry, and dark window frames ties all the spaces together to create a uniform feeling and flow throughout the house. The custom cabinetry matches the minimal joinery of the rest of the house, a trim-less, minimal appearance. Wood siding was mitered in the corners, including where siding meets the interior drywall. Wall materials were held up off the floor with a minimal reveal. This tight detailing gives a sense of cleanliness to the house. The garage door of the house is completely flush and of the same material as the garage wall, de-emphasizing the garage door and making the street presentation of the house kinder to the neighborhood. The house is akin to a custom, modern-day Eichler home in many ways. Inspired by mid-century modern homes with today’s materials, approaches, standards, and technologies. The goals were to create an indoor-outdoor home that was energy-efficient, light and flexible for young children to grow. This 3,000 square foot, 3 bedroom, 2.5 bathroom new house is located in Los Altos in the heart of the Silicon Valley. Klopf Architecture Project Team: John Klopf, AIA, and Chuang-Ming Liu 
Landscape Architect: Outer space Landscape Architects 
Structural Engineer: ZFA Structural Engineers 
Staging: Da Lusso Design 
Photography ©2018 Mariko Reed 
Location: Los Altos, CA
 Year completed: 2017
Mid Century Modern Split Level Renovation
Mid Century Modern Split Level Renovation
Tindall Architecture Workshop
New Cypress siding with metal clad geometric shaped windows.
Modern Porch
Modern Porch
place architecture:design
The shape of the angled porch-roof, sets the tone for a truly modern entryway. This protective covering makes a dramatic statement, as it hovers over the front door. The blue-stone terrace conveys even more interest, as it gradually moves upward, morphing into steps, until it reaches the porch. Porch Detail The multicolored tan stone, used for the risers and retaining walls, is proportionally carried around the base of the house. Horizontal sustainable-fiber cement board replaces the original vertical wood siding, and widens the appearance of the facade. The color scheme — blue-grey siding, cherry-wood door and roof underside, and varied shades of tan and blue stone — is complimented by the crisp-contrasting black accents of the thin-round metal columns, railing, window sashes, and the roof fascia board and gutters. This project is a stunning example of an exterior, that is both asymmetrical and symmetrical. Prior to the renovation, the house had a bland 1970s exterior. Now, it is interesting, unique, and inviting. Photography Credit: Tom Holdsworth Photography Contractor: Owings Brothers Contracting
Hornstein Residence
Hornstein Residence
Design Platform
Fully renovated 1969 ranch. New exterior color scheme, and custom designed and built front door made from Mahogany and Maple. All photography by: www.davidlauerphotography.com
Anderson Residence
Anderson Residence
BUNNYFiSH studio
Photos by Francis and Francis Photography The Anderson Residence is ‘practically’ a new home in one of Las Vegas midcentury modern neighborhoods McNeil. The house is the current home of Ian Anderson the local Herman Miller dealer and Shanna Anderson of Leeland furniture family. When Ian first introduced CSPA studio to the project it was burned down house. Turns out that the house is a 1960 midcentury modern sister of two homes that was destroyed by arson in a dispute between landlord and tenant. Once inside the burned walls it was quite clear what a wonderful house it once was. Great care was taken to try and restore the house to a similar splendor. The reality is the remodel didn’t involve much of the original house, by the time the fire damage was remediated there wasn’t much left. The renovation includes an additional 1000 SF of office, guest bedroom, laundry, mudroom, guest toilet outdoor shower and a garage. The roof line was raised in order to accommodate a forced air mechanical system, but care was taken to keep the lines long and low (appearing) to match the midcentury modern style. The House is an H-shape. Typically houses of this time period would have small rooms with long narrow hallways. However in this case with the walls burned out one can see from one side of the house to other creating a huge feeling space. It was decided to totally open the East side of the house and make the kitchen which gently spills into the living room and wood burning fireplace the public side. New windows and a huge 16’ sliding door were added all the way around the courtyard so that one can see out and across into the private side. On the west side of the house the long thin hallway is opened up by the windows to the courtyard and the long wall offers an opportunity for a gallery style art display. The long hallway opens to two bedrooms, shared bathroom and master bedroom. The end of the hallway opens to a casual living room and the swimming pool area. The house has no formal dining room but a 15’ custom crafted table by Ian’s sculptor father that is an extension of the kitchen island. The H-shape creates two covered areas, one is the front entry courtyard, fenced in by a Brazilian walnut enclosure and crowned by a steel art installation by Ian’s father. The rear covered courtyard is a breezy spot for chilling out on a hot desert day. The pool was re-finished and a shallow soaking deck added. A new barbeque and covered patio added. Some of the large plant material was salvaged and nursed back to health and a complete new desert landscape was re-installed to bring the exterior to life.
Quince Reverse Shed Eichler
Quince Reverse Shed Eichler
Guy Ayers, Architect
Reverse Shed Eichler This project is part tear-down, part remodel. The original L-shaped plan allowed the living/ dining/ kitchen wing to be completely re-built while retaining the shell of the bedroom wing virtually intact. The rebuilt entertainment wing was enlarged 50% and covered with a low-slope reverse-shed roof sloping from eleven to thirteen feet. The shed roof floats on a continuous glass clerestory with eight foot transom. Cantilevered steel frames support wood roof beams with eaves of up to ten feet. An interior glass clerestory separates the kitchen and livingroom for sound control. A wall-to-wall skylight illuminates the north wall of the kitchen/family room. New additions at the back of the house add several “sliding” wall planes, where interior walls continue past full-height windows to the exterior, complimenting the typical Eichler indoor-outdoor ceiling and floor planes. The existing bedroom wing has been re-configured on the interior, changing three small bedrooms into two larger ones, and adding a guest suite in part of the original garage. A previous den addition provided the perfect spot for a large master ensuite bath and walk-in closet. Natural materials predominate, with fir ceilings, limestone veneer fireplace walls, anigre veneer cabinets, fir sliding windows and interior doors, bamboo floors, and concrete patios and walks. Landscape design by Bernard Trainor: www.bernardtrainor.com (see “Concrete Jungle” in April 2014 edition of Dwell magazine). Microsoft Media Center installation of the Year, 2008: www.cybermanor.com/ultimate_install.html (automated shades, radiant heating system, and lights, as well as security & sound).
Total Home Rehabilitation of a Joseph Eichler Home, Denver, CO
Total Home Rehabilitation of a Joseph Eichler Home, Denver, CO
Kathryn Elizabeth Interior Design
My client had the idea of adding this beautiful, redwood fence along the inside courtyard and side yard. It really popped against the new grey paint tones. We added a new, glass garage door and address wall to complete the look. Photo by Adrian Kinney
Whether you want inspiration for planning a midcentury exterior renovation or are building a designer exterior from scratch, Houzz has 11,367 images from the best designers, decorators, and architects in the country, including Interior Inspirations and TBL Construction. Look through exterior photos in different colours and styles and when you find a midcentury exterior design that inspires you, save it to an Ideabook or contact the Pro who made it happen to see what kind of design ideas they have for your home. Explore the beautiful midcentury exterior ideas photo gallery and find out exactly why Houzz is the best experience for home renovation and design.
Ireland
Tailor my experience using cookies

By continuing to browse this site or use this app, I agree the Houzz group may use cookies and similar technologies to improve its products and services, serve me relevant content and to personalise my experience. Learn more.