Hill Country Residence

Nestled into sloping topography, the design of this home allows privacy from the street while providing unique vistas throughout the house and to the surrounding hill country and downtown skyline. Layering rooms with each other as well as circulation galleries, insures seclusion while allowing stunning downtown views. The owners' goals of creating a home with a contemporary flow and finish while providing a warm setting for daily life was accomplished through mixing warm natural finishes such as stained wood with gray tones in concrete and local limestone. The home's program also hinged around using both passive and active green features. Sustainable elements include geothermal heating/cooling, rainwater harvesting, spray foam insulation, high efficiency glazing, recessing lower spaces into the hillside on the west side, and roof/overhang design to provide passive solar coverage of walls and windows. The resulting design is a sustainably balanced, visually pleasing home which reflects the lifestyle and needs of the clients.

Photography by Adam Steiner

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzz users are commenting on:

annelisasmith
Annelisa Smith added this to Atwater4 days ago

Garage under house on sloped lot

donovdw
Doug Dnovan added this to Siding Choices7 days ago

Why are two concrete finishes different?

ver_nica_monroy
Verónica Monroy added this to Locales13 June 2021

Sacar marquesina sobre banqueta

hollymblock
hollymblock added this to Hayley - Exterior color ideas12 April 2021

black or really dark deck and garage door

Ireland
Tailor my experience using cookies

By continuing to browse this site or use this app, I agree the Houzz group may use cookies and similar technologies to improve its products and services, serve me relevant content and to personalise my experience. Learn more.