Box Architecture

The existing 1940’s cottage situated in Co. Tipperary was in dilapidated condition. The brief, to refurbish and extend this cottage to become a functional living environment. The proposal involved the demolition of the existing rear extension and the addition of three new elements, a living block, glazed link and shed.

The new living block is a simple linear form, located and orientated to tuck behind the existing cottage while affording a view of the loch and flood plain to the North. Accommodating an open-plan living, kitchen and dining area, while the sleeping accommodation is housed within the original cottage. Large glazed joinery elements and an extensive wall-to-wall rooflight allow penetration and movement of natural light within the living block while light is drawn into the original cottage via folding glazed doors and rooflights. The existing windows to the front of the cottage were retained and preserved.

Photo credit: Paul Tierney

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has 1 question
bonnetliving wrote:15 Jul 2017

Photos in Loug Derg

People who liked this photo also liked
Cottage Cubed - Remodel of a 25sqm Fishermans Cottage.
Box Architecture
Box Architecture
Box Architecture
Box Architecture
Worker's Cottage
Summerhouse Skåne
Summerhouse Skåne
Exteriors with Similar Colours
My Houzz: Weiss Home
Northcote House
Swede Hill House
Beach Cottage
Bruce D. Nagel Architect
East Fremantle
Florida State University President's House
New Barn
Ireland
Tailor my experience using cookies

By continuing to browse this site or use this app, I agree the Houzz group may use cookies and similar technologies to improve its products and services, serve me relevant content and to personalise my experience. Learn more.